JKK „Kelelio“ išvyka į Klaipėdos regioną

JKK „Kelelio“ išvyka į Klaipėdos regioną

Pažintinė išvyka, kurios tikslas buvo susipažinti su vykdomomis „Jakų žiedo“ II etapo statybomis, taikomomis technologijomis. Taip pat aplankėme VĮ „ Klaipėdos regiono kelius“ bei „Kretingos kelių tarnybą“.


Kelionė į „Jakų žiedo“ II etapo statybas

Kelionė prasidėjo ankstyvą gruodžio 9 d. penktadienio rytą. JKK „Kelelio“ klubo nariai iš Vilniaus pajudėjo Klaipėdos link. Kelionės metu galėjome stebėti, kaip oro sąlygos keičiasi tolstant nuo Vilniaus į vakarinę Lietuvos pusę. „ Jakų žiedas“ mus pasitiko gamtos stichijų apsuptyje: sniegu, šlapdriba ir siautėjančiu vėju. Bet tai mūsų visiškai neišgąsdino, o  susitikę su objekte dirbančiais darbų vadovais sužinojom, kad jų toks oras jau nebestebina nes visą savaitę gamta šėlsta ir pridūrė taip visas ruduo buvo labai gražus.

Nieko nelaukęs darbų vadovas išdalino visiem šalmus ir paragino pajudėti apžiūrėti objekto iš arčiau. Užlipom ant aukščiausios estakados dalies, kur šiuo metu yra vykdomi darbai. Inžinieriai paaiškino, kokiu principu yra liejama ši estakada. Apžiūrėjome taip vadinamuosius paslėptus darbus (tai yra visi paruošiamieji darbai prieš betonavimą), kuriuos po betonavimo nebegalima pamatyti. Pasidomėjome, kaip yra įtempiami, inkaruojami lynai ir savo akimis pamatėme, kaip atrodo atskiri elementai reikalingi šiam procesui.

Apžiūrinėjant estakadą tokiomis ekstremaliomis orų sąlygomis gerai supratom, kad gamybininkų darbą labai įtakoja aplinkos sąlygos. Nulipę nuo estakados buvome maloniai pakviesti pokalbį pratęsti šiltame konteineryje prie arbatos.  Darbų vadovas vos spėjo atsakinėti į mūsų klausimus apie gamybininko darbo specifiką ir kuo ji skiriasi nuo projektuotojo.  Norime padėkoti Įmonės „Kauno tiltai“ Jakų žiedo antrojo etapo darbų vadovui už įdomią pažintinę ekskursiją po objektą.

 

Apsilankymas VĮ „ Klaipėdos regiono keliuose“

Tęsiant savo kelionę po Klaipėdą nuo „Jakų žiedo“ pajudėjom link „Klaipėdos regiono kelių“. Ten mus pasitiko pats direktorius Petras Kaučikas. Regione  turėjome galimybę susipažinti su kelių informacinėmis sistemomis, kurių pagalba yra palengvinama kelių priežiūra. Apie jų veikimą ir valdymą papasakojo Klaipėdos regiono kelių informacinių technologijų specialistas. Kaip pasinaudojant davikliais, įmontuotais į kelių priežiūros mašinas, galima stebėti jų judėjimo maršrutą, fiksuoti kuro sąnaudas ir visokeriopai matyti, ką jis veikia kelyje (ar stovi, ar dirba ir barsto, ar važiuoja nebarstydamas). Mums paklausius „O iš kur jūs žinot kokia kelio dangos būklė?“ greitai iš IT specialisto gavome atsakymą: „O ką jūs nežinot apie KOSSI?“ ( Kelių oro sąlygų stotelių informacja). Tada jis mums paaiškino šios sistemos veikimą ir kokius duomenis galima gauti iš šių stotelių informacinės sistemos. Diskusiją pratęsė direktorius – papasakojo, kokius darbus vykdo regiono keliai, pasidalino savo asmenine patirtimi apie kelininko darbo specifiką ir šios specialybės  privalumais. Paragino studentus nebijoti kelių priežiūros darbus vykdančių įmonių ir eiti į jas atlikti praktiką, o vėliau galbūt ir įsidarbinti, nes kelių priežiūra yra svarbi grandis visoje kelių sistemoje. JKK „ Kelelio“ klubas dėkoja VĮ „Klaipėdos regiono kelių“ direktoriui Petrui Kaučikui už visada ištiestą pagalbos ranką jaunimui.


 

Apsilankymas Kretingos kelių taryboje

Lankat Klaipėdos kelininkus taip pat užsukome į Kretingos kelių tarnybą. Susipažinom su čia dirbančiais kelininkais. Su įmonės atliekamasi darbais šaltuoju metų laiku, kai reikia valyti kelio dangą nuo sniego ir barstyti, kad ši nebūtų slidi. Kretingos kelių tarnybos viršininkas aprodė turimą techniką, su kuria yra vykdomi kelių valymo ir barstymo darbai. Papasakojo, kokį kiekį mišinio ar grynos druskos jų įmonė per vieną dieną išbarsto jų įmonės prižiūrimuose kelio atkarpose. Taip pat aprodė sandėlius, kuriuose sandėliuojama žiemai paruoštas druskos ir smėlio mišinys. Mus apstulbino kokie kiekiai yra išberiami šių mišinių prižiūrint kelius žiemą, norit, kad mes visi galėtume saugiai važinėti. Norime padėkoti Kretingos kelių tarnybos viršininkui už ekskursiją.

Daugiau nuotraukų: